De voormalige Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat is onderdeel van de plek waar Dominicaner monniken in 1308 het Jacobijner-klooster stichtten. Hier werd onder andere onderwijs aan de arme jeugd gegeven. Uiteindelijk bouwde in 1907 stadsbouwmeester Mulock Houwer hier ‘school XXXVII’, dat later omgedoopt werd tot respectievelijk de ‘Eerste Groninger Jongensschool’, ‘Jacobijnerschool’ en uiteindelijk de Borgmanschool.

Gemeenschappelijk wonen, veel privacy aan een groene stadstuin en met behoud van de structuur en karakteristieke eigenschappen van het gebouw en de locatie. Dit is hoe Specht architecten het plan met de toekomstige bewoners wil insteken. In het gebouw zullen gelijkvloerse appartementen worden creëert,  ontsloten via een lift. In de gangen, het trappenhuis en in de overige ruimtes is veel ruimte voor bijzondere gezamenlijke functies: bibliotheek, wijnkelder, gastenverblijf annex B&B, werkplaats, berging, keuken en een lift naar het dakterras. Parkeren wordt opgelost in de nabijgelegen Buurtstalling Bleekveld. Door de tuin bij speciale gelegenheden open te stellen voor publiek, creëren de bewoners een bijzondere band tussen hun woonplek en de stad – een goed bewaard publiek geheim. De voormalige leslokalen bieden ruimte aan appartementen van diverse grootte, die optimaal profiteren van de beslotenheid van de locatie.

Locatie Jacobijnerstraat 10
Aantal woningen: 12 tot 15 appartementen
Doelgroep: 60-plussers of creatieve ondernemers
Betrokken partijen: Rizoem i.s.m. Specht Architecten
Richtprijs: vanaf ca. €260.000,-

Randvoorwaarden

De randvoorwaarden voor de Jacobijnerstraat zien er -náást de reguliere eisen op basis van stedenbouwkundige randvoorwaarden en bouwbesluit- als volgt uit:

  • De individuele woningen moeten groter zijn dan 51m2 en minimaal de maat van één van de leslokalen hebben.
  • Daar bovenop komen woonruimtes voor gemeenschappelijk gebruik.
  • Een van de twee pleinen dient een openbaar karakter te behouden (Jacobijnerstraat).
  • Er dient rekening gehouden te worden met de monumentale elementen van de panden.
  • In het plan moet iets terugkomen waar de buurt (incidenteel) gebruik van kan blijven maken.
  • Er zijn geen parkeermogelijkheden op het eigen terrein.
  • Er worden geen parkeervergunningen uitgegeven door de Gemeente Groningen.

 

Aan de bovenstaande voorwaarden voegt Rizoem de volgende toe:

  • Om in aanmerking te komen voor deelname moet je je als groep met een realiseerbaar woonplan aanmelden.
  • Een financiële toets maakt onderdeel uit van de beoordeling of we met de groep en hun idee het project kunnen realiseren.
  • Uit meerdere positief beoordeelde aanmeldingen wordt door loting door notaris Nielsen de groep getrokken met wie Rizoem het project gaat ontwikkelen en realiseren.
  • Voor de exploitatie dient er rekening gehouden te worden met een gemiddelde m2 prijs van circa € 3.000,- per m2 GBO.

borgmanscholencohousing.nl