Vijf Nederlandse projecten genomineerd voor Brick Award 24

Onder de nominaties voor de internationale Brick Award 24 bevinden zich vijf Nederlandse projecten. In totaal zijn vijftig projecten genomineerd. De winnaars worden op 6 juni bekend gemaakt tijdens een officiële bijeenkomst in Wenen.

De tweejaarlijkse Brick Award bekroont opvallende keramische architectuur in vijf categorieën. De prijs wordt uitgereikt sinds 2004. Voor de huidige editie ontving de organisatie 743 projecten uit 54 landen. Hieruit heeft een internationaal samengestelde jury vijftig kanshebbers geselecteerd, waaronder vijf Nederlandse projecten.

Vijf Nederlandse nominaties
De Nederlandse nominaties zijn de vernieuwing van portiekflats in Weesp door BureauVanEig, woonhof Elzenhof in Veenoord door Specht architectuur en stedenbouw, de villa BD House van Space Encounters en Studio Vincent Architecture, Huis in restklezoor door Roffaa, en het Pillows Grand Boutique Hotel Amsterdam door Office Winhov.

De portiekflats in Weesp en Elzenhof in Veenoord zijn genomineerd in de categorie ‘Living Together’ en richten zich beide op het verbeteren van gemeenschappelijke woonconcepten. Het project in Weesp betreft de vernieuwing van naoorlogse appartementsgebouwen met behoud van hun karakteristieke bakstenen gevels. Elzenhof is een nieuw concept van ‘hofjeswonen’, waarbij 21 sociale huurwoningen voor ouderen zijn samengebracht voor een verbonden gemeenschap.

BD House in Bergen betreft de renovatie en uitbreiding van een villa uit de jaren 1950. Dit project is kanshebber in de categorie ‘Feeling at home’. BD House toont een harmonieus samengaan van oude en nieuwe elementen met gerecyclede bakstenen, aldus de competitie-organisatie.

Huis in restklezoor, een project in Deventer, en het Pillows Grand Boutique Hotel in Amsterdam zijn genomineerd in de categorie ‘Building Outside the Box’. De woning naar ontwerp van Roffaa toont volgens de jury een innovatief gebruik van baksteen met een gevel van restklezoor, een afvalproduct. Het andere project is een opvallende metamorfose van een historisch gebouw naar modern hotel.

Ook België en Duitsland scoren goed
In de overige twee categorieën van de Brick Award, ‘Working together’ en ‘Sharing public spaces’ werden geen Nederlandse projecten genomineerd. België en Duitsland scoorden overigens bij deze editie ook bijzonder goed, met elk zes genomineerde projecten. In Mexico zijn eveneens vijf projecten kanshebber voor een Brick Award.

De nominaties zijn verder over de hele wereld te vinden, van Argentinië tot Zuid-Korea en van Australië tot Zwitserland. Alle nominaties zijn hier te bekijken. De Brick Award is een initiatief van Wienerberger.

In 2022 waren ook vijf Nederlandse projecten genomineerd; geen van hen viel uiteindelijk in de prijzen.

Evenement
De tweejaarlijkse prijs biedt niet alleen een podium aan opvallende architectonische prestaties, zo stelt de organisatie, maar benadrukt ook de cruciale rol van duurzaamheid en innovatie in de hedendaagse bouwpraktijk. De uitdagingen van betaalbare huisvesting en natuurbehoud zijn sterker aanwezig dan ooit en de genomineerde projecten tonen de innovatieve potentie van baksteen in een breed scala aan toepassingen, aldus Wienerberger.

De winnaars worden op 6 juni bekend gemaakt tijdens een officiële bijeenkomst in Wenen. Op 7 juni volgt een symposium waar internationale architecten dieper ingaan op uitdagingen en actualiteiten in de branche, en hoe voor de Brick Award 24 genomineerde projecten hierop een antwoord proberen te bieden.

artikel Architectenweb door Robert Muis
21 sociale huurwoningen

Elzenhof, met collectieve woonkamer, terras en binnentuin voor ouderen.