Wierdepark, Ontspannen wonen in de groende stadsrand van Delfzijl

 Het wierdenlandschap, dat direct aan Delfzijl grenst, heeft een enorme rijkdom: een prachtig landschap met een unieke geschiedenis. Het laat zien met welke inspanning de bewoners zich vanaf ca. 100 na Christus in het natte -maar zeer vruchtbare- kustlandschap vestigden. De direct aan het plangebied gelegen wierden van Biessum en Uitwierde tonen de op bodem en water gestuurde woonheuvels. Toch ervaar je dit bijzondere landschap vanuit Delfzijl nu nauwelijks. 

De Zandplatenbuurt stamt uit de naoorlogse periode dat men dacht dat alles maakbaar was. Water en bodem werden naar de hand gezet om veel woningen te kunnen bouwen voor het door de industrie snelgroeiende Delfzijl. Bouwmaterialen en -technieken -waarvan we inmiddels weten dat ze zeer vervuilend zijn- waren gestoeld op een snelle woningbouwproductie. 

De versterkingsopgave van de Zandplatenbuurt biedt de unieke kans om de relatie van Delfzijl met het wierdenlandschap te herstellen. We maken de oorspronkelijke radialen weer zichtbaar en een nieuw wierdenlandschap strekt zich uit tot aan de Hogelandsterweg. Ook Biessum, Biessumerwaard, buurt ten westen van de Paap liggen zo aan het nieuwe landschapspark. 

Daarbij behouden we volwassen bomen en kenmerkende gebouwen van de huidige buurt. We voegen een nieuwe laag toe van grote en kleine hoger gelegen woonwierden in een landschap met lager gelegen natte gebieden. Deze wierden vormen kleine buurtschappen rondom het centrale wierdegroen. 

Zo ontstaat een wierdenlandschapspark voor alle Delfzijlsters. Waar de logica van de bodem en het water de basis is, zoals dat bij de wierden altijd al zo was. Waar wat te kiezen valt voor bewoners die moeten verhuizen en een aantrekkelijk aanbod van nieuwe woonmilieus voor andere doelgroepen ontstaat. Waar elke woning zijn adres direct aan het groen heeft. Waar door ruimte voor ongedwongen ontmoeting het noaberschap wordt versterkt. Waar een natuurlijk watersysteem zorgt voor een rijke biodiversiteit en een gezond watermilieu van heel Delfzijl-Noord. Waar door het hergebruik van bouwmaterialen op grote schaal een proeftuin voor circulariteit ontstaat. Waar het door het prettige station en de fijne paden aantrekkelijk is om de auto te laten staan. 

Wierdepark is niet kunstmatig opgebouwd, maar natuurlijk. Niet lineair, maar circulair. Een plek die klaar is voor de toekomst. Een plek die gezond is voor mens en natuur. Een plek voor alle Delfzijlsters om trots op te zijn. 

Locatie

Delfzijl

Opdrachtgever

Gemeente Eemsdelta

Jaar

2025

Status

Tender

Partners

Karres en Brands landschapsarchitectuur en stedenbouw / Urban Mining Institute